Mikä on hyvä sitoutumisaste kaupallisissa yhteistöissä ja kuinka saavuttaa se?

Sitoutumisaste, eli kuinka paljon julkaisu saavuttaa reaktioita suhteessa seuraajamäärään, on vakiinnuttanut paikkansa vaikuttajien ja heidän sisältöjensä vertailussa sekä kaupallisten yhteistöiden raportoinnissa. Ei liene suuri yllätys, että keskimäärin kaupalliset yhteistyöt saavuttavat vähemmän tykkäyksiä ja kommentteja kuin vaikuttajan muut sisällöt. Mutta kuinka paljon vähemmän, eli kysymys kuuluu: 

Milloin yhteistyö on sitoutumisasteen valossa onnistunut? Jotta yhteistöiden analytiikassa on järkeä, tarvitaan vertailulukuja.

 

Selvitimme ja vertailimme viimeisen puolen vuoden ajalta (10/20–3/21) Instagram Feed -yhteistyöjulkaisujemme sitoutumisasteita. Sitoutumisaste on laskettu jakamalla Feed-julkaisun reaktiot (tykkäykset, kommentit, jaot ja tallennukset) vaikuttajan seuraajamäärällä. Vertasimme vaikuttajien kaupallisten yhteistöiden sitoutumisastetta samojen vaikuttajien yleiseen sitoutumisasteeseen (viimeisen 24 julkaisun keskiarvoluku).

Myös seuraajamäärä vaikuttaa keskimääräiseen sitoutumisasteeseen, joten vertailimme vaikuttajia kolmessa eri seuraajamääräkategoriassa, jotka vastaavat seuraajamäärältään Monochromen vaikuttajakategorioita: Coral-kategoria eli alle 20 000 seuraajan mikrovaikuttajat, keskikokoinen Lila-kategoria eli vaikuttajat, joilla on 20 001–80 000 seuraajaa ja isojen makro-vaikuttajien Silver-kategoria eli 80 001–150 000 seuraajaa.

Tuloksista käy odotettavasti ilmi, että vaikuttajan seuraajamäärän kasvaessa myös tykkäyksien suhteellinen osuus laskee.

Tuloksien pohjalta voimme jatkossa yhteistyöraporteissamme käyttää seuraavia kategoriakohtaisia vertailulukuja: Mikrovaikuttajien sitoutumisaste kaupallisissa yhteistöissä on keskiarvoltaan 6,4 % (eli 64 reaktiota 1000 seuraajaa kohden), keskikokoisen Lila-kategorian 5,9 % ja isojen makrovaikuttajien Silver-kategorian 3,7 %.

Erityisen kiinnostava havainto on se, että kaupallisten yhteistöiden sitoutumisaste on keskimäärin 80 % vaikuttajan yleisestä sitoutumisasteesta. Osuus on sama jokaisessa seuraajaryhmäkategoriassa.

 

Miten yltää 80% tasoon tai jopa parempaan suoritukseen? Kävimme yksityiskohtaisesti sisällöt läpi ja selvitimme:

Mikä yhdisti eniten tykkäyksiä saaneita kaupallisia Instagram Feed -julkaisuja?

 

  • Karusellipostaus. Suosituimmissa Feed-julkaisussa oli useimmiten useampi kuin yksi kuva eli kyseessä oli karusellipostaus. Karusellipostaus mahdollistaa yhteistyön monipuolisemman esittelyn seuraajille ja päätymisen heidän Feed-syötteeseensä useamman kerran.

  • Tallennettavaa tietoa. Vaikuttaa siltä, että Instagramin algoritmi tykkää, kun kuva tallennetaan, sillä postauksissa, joita oltiin tallennettu useamman kerran sekä näyttöluvut että tykkäykset olivat tavallista korkeammat. Sellaisia postauksia tallennettiin, joissa oli joko inspiroivaa visuaalista sisältöä tai hyödyllistä tietoa kuvatekstissä kuten reseptiikkaa ja projektien tarvikelistoja.

  • Pitkä kuvateksti. Viidessä vuodessa Instagramin kuvatekstien pituus on lähes kolminkertaistunut: 405 merkkiä eli noin 50–60 suomenkielistä sanaa on keskiarvopituus postaukselle (Later 2020). Voidaankin puhua mikrobloggaamisen ilmiöstä! Pitkät kuvatekstit sitouttavat seuraajia ja postauksen parissa vietetään pidempään aikaa (Instagramin algoritmi arvottaa sisältöjä järjestellessään myös “Time on post” -arvoa eli postauksessa vietettyä aikaa).  Myös datavertailussamme pitkät kuvatekstit vaikuttivat positiivisesti kuvan tykkäyksiin.

 

Ole meihin yhteydessä, niin suunnitellaan yhdessä sitouttava kampanja tai keskustellaan lisää sitoutumisasteesta!

Kirjoittaja Matilde Pelkonen on vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen Monochromen luova johtaja ja perustajajäsen. Seuraa Matildea Instassa: matildepelkonen.

Jaa artikkeli!