Helmikuun vaikuttaja­haastattelussa Hilla ja Inari: “Repikää kaikki haavat vaan auki”

Kirjoittanut Matilde Pelkonen kuvat Omer Levin

Hilla ja Inari

Tapaan podcast-vaikuttajat Hillan ja Inarin keskustellaksemme kaupallisista sisältöyhteistöistä. Hilla ja Inari on Hilla Körkön ja Inari Nikkasen feministinen podcast-ohjelma, jonka suosio ja kuuntelijamäärä kasvavat kovaa tahtia. Puolitoistavuotiaalla podcastilla kuuntelijoita on tällä hetkellä noin 2000–4000 jaksoa kohden. Tavoite tälle vuodelle on olla Suomen kuunnelluin.

Hilla ja Inari huokuvat itsevarmuutta ja innostusta. Eikä syyttä, itsekin fanitan Hillaa ja Inaria. Yhtenä syynä siihen on Hillan ja Inarin taito puhua aiheesta kuin aiheesta ihanan luontevasti ja rohkean avoimesti. Ystävykset keskustelevat henkilökohtaisella tasolla yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista, kattoteemana intersektionaalinen feminismi.

Inari opiskelee sosiaalipsykologiaa, Hilla sosiologiaa. Tähän asti podcastia on tehty opintojen ohessa omaksi iloksi. Nyt suosion kasvaessa Hilla ja Inari käyttävät podcastin sisällön suunnitteluun ja tuottamiseen yhä enemmän aikaa. Uusi jakso julkaistaan kerran kahdessa viikossa, keskiviikkoisin.

Voisitteko kertoa omin sanoin mitä teidän podcast käsittelee?

H&I: Keskustellaan henkilökohtaisesti, yhteiskunnallisen rajapinnassa, populäärillä tasolla.

Onko jotain aiheita, joista ette halua puhua?

H: Puhutaan tosi vapaasti. Niin kuin Maria Veitolakin ohjeisti meitä “Repikää vaan kaikki haavanne irti”. Niin me ollaan tehtykin ja se on hyvä vinkki muillekin podcast -tekijöille.
I: Tätä meiltä ei ookaan ennen kysytty, täytyy vähän miettiä. No ainakaan läheisistä.
H: Ja recent henkilökohtaisista jutuista. Ei me ihan koko totuutta kerrota.

Suunnitteletteko etukäteen jaksoja?

H: Yleensä noin viikko ennen seuraavaa jaksoa päätetään sen aihio, sen jälkeen kerätään aiheen ympäriltä ajatuksia ylös. Ennen äänityspäivää nähdään kupillisen ääressä ja käydään läpi mitä halutaan sanoa.
I: Äänityspäivänä ollaan noin kolme tuntia studiossa. Ensimmäinen tunti tehdään synopsis valmiiksi ja loppuaika äänitetään.

Mitä se synopsis sisältää?

H: Tykkään paljon kirjoittaa ja suunnitella synopsista eli käsikirjoitusta. Synopsiksessa jakson aihe on jaettu kolmeen tai neljään osioon, niihin joiden välissä tulee jingle. Synopsiksesta käy myös ilmi mitkä osiot kumpikin alustaa.

Tiedättekö siis etukäteen mitä kumpikin aikoo sanoa?  

I: Ei, ei. Ollaan suunniteltu mistä aiheista kumpikin haluaa puhua, mutta tarkka sisältö selviää toisellekin vasta äänityksen aikana. Muuten homma ei toimi.

Editoitteko jaksoja paljon?

H: Tosi vähän. Itseasiassa haaveilen siitä, että joskus kokeiltaisiin nauhoittaa monta tuntia ja siivilöitäisiin siitä julkaistavaksi vain se paras osa.

Mitä tavoitteita teillä on tälle vuodelle?

H: Tehdä samaa kuin nyt, mutta laajentaa formaattia. (Hilla tekee käsillään eteenpäin aukeavaa suppiloa kuvaavan liikkeen). Aiotaan saada lisää näkyvyyttä, panostaa enemmän Instagramiin, tehdä myös radiota ja kaupallisia juttuja. Tavoitteenamme on olla Suomen suosituin podcast [kuuntelumäärässä mitattuna]. Parashan me totta kai jo nyt ollaan (positiivista ironiaa havaittavissa äänessä).

Oletteko kiinnostuneet kaupallisista yhteistöistä?

H&I: Ehdottomasti, kunhan se istuu meidän arvoihimme. Meidän arvoja on feminismi, intersektionaalisuus ja veganismi.

Voisinko saada vielä podcast vinkkejä?

H&I: Toki.

Värvet (Kristoffer Triumf tekee syvähaastetteluja esim. First Aid Kit -haastattelussa)
Alex & Sigges podcast (Tämä on Ruotsin kuunnelluin podcast. Vähän hömppiä, mutta hyviä tekemään podcastia)
Under Huden
Flora & Frida
Fredagspodden med Hannah & Amanda
En Varg Söker Sin Pod – Liv Strömquist & Caroline Ringskog (vähän niin kuin me)

Kiitos kivasta tapaamisesta, toivottavasti päästään tekemään paljon yhteistöitä tulevaisuudessa. Hilla ja Inari ovat mukana toteuttamassa Monochromen kanssa Storytel -äänikirjasovelluksen sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museon 14.2. avautuvan Meret Oppenheim -näyttelyn sisältöyhteistöitä.

Haastattelun jälkeen otetaan kuvat studiossamme. “Otetaanko sellaisia ‘Strong Independent Woman’ -kuvia?”, valokuvaaja Omer Levin kysyy pilke silmäkulmassa.

Ihan strong independent kuvia kiitos, Inari vastaa.

Kuuntele Hillaa ja Inaria tästä.
Hillan ja Inarin Instagramiiin pääset tästä

Inari vasemmalla, Hilla oikealla.

Jaa artikkeli!