Kuinka lisätä luovuutta ja kehittää tiimi­työskentelyä? Kuusi hauskaa harjoitusta!

Kirjoittanut Matilde Pelkonen

”Kuinka olla luova?”, ”Kuinka vahvistaa tiimiä?” ovat kysymyksiä, joita ainakin markkinointialalla työskennellessä tulee pohtineeksi usein. Me Monochromella olemme kehittäneet ratkaisuksi Pariton perjantai -konseptin. Sen tarjoaa säännöllistä hauskaa tiimitoimintaa, ja mikä parasta, ruokkien samalla luovuutta.

Idea on yksinkertainen. Yksi tiimistäläisistä vuorollaan ideoi ja järjestää tiimiaktiviteetin. Kesto on noin 1-2 tuntia, ajankohtana perjantai-iltapäivä. Katsomme kuukauden alussa kalentereistamme sopivat ajankohdat (useimmiten toteutus kahdesti kuussa). Aina Pariton perjantai ei osu parittomalle perjantaille – hyvällä konseptilla on kuitenkin oltava tarttuva nimi, eikö!

Vetovastuu on kiertävä, mikä laittaa jokaisen miettimään toteutusideoita ja kehittää siten myös luovuutta. Pariton perjantai on myös erinomainen tapa saada uudet työntekijät heti aktiivisesti mukaan yhteiseen toimintaan.

Suosittelen Pariton perjantain -konseptia kaikille tiimeille ja työyhteisöille. Tässä kuusi toteuttamaamme ohjelmanumeroa – hyödyntäkää vapaasti ja ideoikaa lisää!

1. “Olen puu” ja muita improvisaatioharjoituksia

Tiimin yhteiset improvisaatioharjoitukset ovat oiva tapa harjoitella esiintymistä, kehollista ilmaisua ja heittäytymistä improvisaation maailmaan. Täältä löytyy runsaasti toimivia harjoitteita. Suosittelen esim. Olen puu -harjoitusta!

2. 16 persoonallisuutta -persoonallisuustyyppitesti

Teimme jokainen oma persoonallisuustyyppitestin (tunnetaan myös nimellä Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori), jonka jälkeen jaoimme tuloksemme muulle tiimille. Keskustelimme testin tuloksista ja yhdessä pohdimme kuinka voimme huomioida toistemme persoonallisuudet. Toisaalta arvioimme testituloksia myös kriittisesti ja mietimme kuinka hyvin ne pitävät paikkansa työympäristössä!

Yksinkertaisuudestaan huolimatta testi tarjoaa paljon ymmärrystä niin itsestään kuin tiimitovereistaan. Testi mittaa neljää eri ulottuvuutta:

  1. Asenne ympäristöön (introvertti – ekstrovertti)
  2. Tapa hankkia tietoa (tosiasiallinen – intuitiivinen)
  3. Päätöksenteon peruste (ajatteleva – tunteva)
  4. Elämäntyyli (harkitseva – spontaani)

 

3. Laita käsi sen olkapäälle, joka… -tiimiharjoitus

Laita käsi sen olkapäälle, joka… -tiimiharjoituksessa ideana oli kehua ja antaa palautetta tiimikavereille. Kaikki kävelivät huoneessa, harjoituksen vetäjä sanoi erilaisia väittämiä, jolloin tehtävänä oli etsiä väittämää vastaava henkilö. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Laita käsi sen olkapäälle, joka on tällä viikolla auttanut sinua eniten…
  • Laita käsi sen olkapäälle, jolla on paljon luovia ideoita…
  • Laita käsi sen olkapäälle, joka keittää toimiston parhaat kahvit…


4. Rakenna mahdollisimman korkea Spagetti-rakennelma ja kiinnitä vaahtokarkki huipulle! -kilpailu

Tässä jännittävässä kilpailussa miteltiin kolmihenkisissä tiimeissä siitä, kuka rakentaa korkeimman spagetti-rakennelman! Lopuksi tuli asetella vaahtokarkki huipulle. Se joukkue, jonka rakennelma oli 1 min rakennusajan jälkeen pystyssä ja jonka vaahtokarkki oli korkeimmalla julistettiin voittajaksi!

Tehtävä todellakin nostatti kilpailuviettiä ja oli luonteeltaan yllättävän haastava. Spagetti-rakennelman aikaansaaminen testasi rakennustaitojen lisäksi ennen kaikkea suunnittelukykyä, ongelmanratkaisutaitoa ja nopeaa reagointikykyä. Suunnitelmat muuttuivat matkan varrella ja lopulta voittajajoukkue sai torninsa kasaan aivan viime sekunneilla!

Välineet: 30 spagettia, teippiä ja narua, vaahtokarkki
Suoritusaika: 15 min (yhteensä suunnitteluun ja toteutukseen) + 1 min tarkkailua
Suorituspaikka: Kilpaulujännitystä lisää kun joukkueet eivät näe toistensa suorituksia ennen ajan päättymistä.

Onko tässä Monochromen voittaja spagetti-vaahtokarkki-rakennelma? ...Ei ole!

Onko tässä spagetti-vaahtokarkki-voittorakennelma?

 

Tässä seisoo voittaja spagetti-vaahtokarkki-rakennelma.

Ehei! Tässä ylväänä seisoo voittajatorni.

 

5. Rappakalja-lautapelituokio

Lautapelituokio Rappakalja-pelin pyörteissä. Rappakaljassa tarkoituksena on onnistua saaman kanssapelaajat uskomaan itse sepostettu selitys todeksi! Yhdessäolon lisäksi tämän Parittoman Perjantain tarkoituksena oli harjoittaa luovaa kirjoittamista ja ylipäätään kekseliäisyyttä.

Rappakalja -peli

Rappakalja-peli testaa luovaa kirjoittamista (ja huijaustaitoja).

 

6. Karaoke!

Eräänä parittomana perjantaina klo 16 tiemme vei Karaokebaari Anna K:hon. Tehtävänämme oli esittää vähintään yksi karaoke-kappale yksin tai yhdessä! Tämä karaoke-hetki tarjosi ehdottoman paljon hauskuutta, kasvatti rohkeutta ja haastoi toimimaan epämukavuusalueella.

(Meidän biisilistallemme pääsi muun muassa Black Sabbathin Paranoid, Anssi Kelan 1972, Kasevan Striptease tanssija ja yhteislauluna esittimme J. Karjalaisen Sankarit.)

Hyväksi havaittuja ideoita toivomme jaettavaksi instagramissa #paritonperjantai! Lisäkysymyksiä ja kertomuksia toteutuksista voi myös lähettää meille Instagramissa @monochrome.fi!

Kirjoittaja on Monochromen luova johtaja Matilde Pelkonen.

Inspiroiduitko? Kerromme mielellämme minkälaisilla ideoilla lähtisimme toteuttamaan teille vaikuttajamarkkinointia! Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Jaa artikkeli!